RESPITNÍ PÉČE

Pojem respitní péče označuje úlevovou – odlehčující péči, jejímž cílem je zastoupit pečujícího člena rodiny v péči o dítě nebo dospělého s postižením a vytvořit mu tak např. čas pro návštěvu vlastního lékaře, zajištění záležitostí na úřadech či prostor pro osobní odpočinek, regeneraci sil, dovolenou apod. Na druhé straně respitní péče rozšiřuje dětem i dospělým s postižením sociální kontakty a předchází sociální izolaci.
Filosofie tzv. respitní péče je založena na zkušenosti, že i ten, kdo celodenně pečuje o bezmocnou osobu, má nárok na odpočinek. Mnoholetá nebo i celoživotní péče o osobu s postižením vede časem k naprostému fyzickému a psychickému vyčerpání „pečovatele“. Umožní pečující osobě několikahodinové, celodenní nebo i týdenní ohlídání člena rodiny s postižením. Během této doby si může „pečovatel“ zařídit nutné záležitosti mimo domov ale získá tak i volný čas na odpočinek, vzdělání a další aktivity, které patří k plnohodnotnému životu.
Jejím cílem je ulehčit situaci těmto osobám, poskytnout jim prostor pro načerpání nových sil a energie, umožnit jim odpočinout si od těžké, nedoceněné a únavné práce. Členové rodiny, kteří se střídají v péči, se totiž po určité době cítí velice vyčerpaní a čím dál tím častěji dochází ke střetu mezi všemi jejími členy. Respitní péče dává rodinám jistotu, že na náročnou péči nejsou sami, že si mohou občas odpočinout, zajít si do kina, divadla, jet na dovolenou. Tato jistota mnohdy zabrání rozhodnutí o trvalém umístění seniora či postiženého člověka do ústavu nebo jiného zařízení.
Respitní péče bude poskytována naším sdružením v nejbližší době. I tato služba je zdarma. O bližších podrobnostech Vás budeme včas informovat na tomto místě.